úterý 21. prosince 2010

Mini Task Manager (Mini Guy)

Už z názvu je jasné že: 1) půjde o task manager aneb správu běžících aplikací, 2) nebude to žádný komplexní nástroj, spíše jednodušší utilita.
Díky této aplikaci můžete rychle zabít běžící aplikace, které jste předtím spustili. Nelze vypnout vše, spíše jde skutečně jen o "vypínač" aplikací, které jste sami spustili.
Rychle, snadno, jednoduše.

pondělí 20. prosince 2010

K-9 mail (K-9 Dog Walkers)

Výborný e-mailový klient, který může být výbornou alternativou pro vestavěný G-Mail. Přehledná správa více e-mailových účtů, rychlé a jednoduché zpracování e-mailů... Využívám spíše základní funkce, takže si u tohoto programu opravdu nemám na co stěžovat.

neděle 19. prosince 2010

gReader (noinnion)

RSS čtečka, kterou lze synchronizovat s Google Reader. Nevím, jestli je něčím výjimečná, někomu se líbí, někdo má výhrady, já jsem s ní spokojenej. Určitě ale najdete i další alternativy.

sobota 18. prosince 2010

Quadrant Standard Edition (Aurora Softworks)

Snad již standard pro benchmark androidích telefonů. Po změření si můžete prohlédnout výsledek vašeho telefonu v porovnání s nejběžnějšími typy telefonů.
Typy testů: CPU, Memory, I/O (input/output), 2D graphics, 3D graphics.
Mimo to se můžete také dozvědět celkem velké množství informací, které se z žádných běžně dostupných materiálů nedozvíte. Namátkou třeba aktuální, minimální a maximální frekvenci procesoru, přesný typ procesoru, parametry grafiky atd.

pátek 17. prosince 2010

Meebo (Meebo, Inc.)

Program, který možná znáte z webu - jde o komunikačního klienta, který podporuje hned několik různých kanálů (AIM, Facebook, Google Talk, ICQ, Jabber, Meebo, MSN, MySpace, Yahoo). Já ho používám k ICQ a nemůžu si stěžovat vůbec na nic, snad jen na příliš malé smajlíky, kteří budou navržení asi na menší rozlišení displeje. Jinak nemohu než doporučit.

Sněhové zpravodajství (Androworks)

Sněhové zpravodajství všech českých zimních středisek. Ke každému je zobrazena teplota, výška sněhu celkově/nový, délka tras v provozu, druh sněhu. Protože má každý oblíbené jiné středisko, nebo jich má v dojezdu jen omezený počet, nemá smysl sledovat všechna střediska - na to se hodí funkce oblíbených, kam vložíte jen ta svoje střediska.

čtvrtek 16. prosince 2010

Candle (Progimax)

Naprosto neužitečná blbost :-) Jak už název napovídá, jedná se o svíčku. Přesněji o hořící síčku - plamen, který využívá pohybových senzorů a natáčí se podle nich. Takových aplikací je jistě mnoho, tahle asi nebude ničím vybočovat, nicméně špatná určitě není.

Meteor - meteoradar CHMI

Další aplikace, která využívá radarových snímků srážek. Tentokrát je zobrazuje na podkladech Google map, takže je přehledně vidět kde zrovna prší. Výborný pro rychlé a přesné zjištění potřebných informací.

Audiobook Player 2

Audiobook Player 2 od Fredrika Markströma je výborný prográmek, díky nemuž je poslouchání knih v MP3 ještě jednodušší. Pokud sháníte nějaké knížky, hledejte třeba zde. Mimo to, že program je vlastně MP3 player, tak umí dobře zobrazovat kapitoly (jednotlivé části knihy v různých MP3) a také dohlíží na to, abyste neusnuli - to má výhodu hlavně v tom, že pak nemusíte zdlouhavě hledat, kde jste to vlastně skončili ... když už jste teda usnuli.

pátek 10. prosince 2010

TV Program

Aplikace TV Program od autora AndroidSK dělá přesně to, co by od ní člověk podle názvu čekal :-) Je to velmi přehledý seznam programů pro 100 TV stanic (dle slov autora, nepočítal jsem, ale všechny české stanice, které jsem hledal, jsem také našel). Program je velmi jednoduchý na ovládání, ale velmi přehledný, má seznam oblíbených stanic a lze zobrazit přehled pořadů pro celý seznam oblíbených naráz. Pro notorické sledovače TV je tam také notifikace, která vás před začátkem pořadu upozorní. Vše potřebné jde samozřejmě dle potřeb nastavit. Rozhodně doporučuji alespoň vyzkoušet.

sobota 27. listopadu 2010

Pubtran - už vám autobus neujede

Jednoduchá, ale velmi dobrá aplikace zjišťující jízdní řády vlaků, autobusů a dokonce i letadel (no to už nejsou pak jízdní řády :-) Nejbližší zastávku najde podle pozice - velmi efektní.
Každopádně pár klikama zjisíte, v kolik vám to jede - vřele doporučuju.

pondělí 1. listopadu 2010

Galaxy S I9000 vs Galaxy 3 I5800

Dostaly se mi do ruky tyhle dva kousky ač jiné kategorie, tak stejného výrobce. Nebudu tu popisovat parametry obou telefonů, ty najdete třeba na mobilnet.cz (Galaxy 3 a Galaxy S). Zaměřím se jen na to, včem jsou rozdílné a jak jsou ty rozdíly velké, znatelné atd. Doporučuji se tedy nejprve seznámit s telefony v některých z recenzí, kterých je na internetu skutečně dost.
Oba telefony mají nadstavbu TouchWiz a mají Android 2.1


Velikost

Samozřejmě přesnou velikost se lze dočíst v parametrech, druhá věc ale je, jak se telefon drží a sedí v ruce. To je sice subjektivní věc, ale snad můj názor něco napoví. Co se týče hmotnosti, jsou na tom oba telefony ve své kategorii výborně - lehčí budete hledat stěží. Galaxy S je znatelně placatější, což je znát především na stole, díky menší velikosti Galaxy 3  méně v kapsa a v ruce mi to je spíše naobtíž - Galaxy S se v ruce drží jen za hrany, chybí opření o dlaň (narozdíl od Galaxy 3). Menší velikost Galaxy 3 vnímám jako přednost, ale záleží na každém, co od telefonu chce. S menší velikostí pak souvisí i menší displej a menší klávesnice. Díky menší velikosti displeje se Galaxy S lépe ovládá jednou rukou - palcem, kterým jsem schopen dosáhnout do všech koutů displeje i na tlačítka.


Display

Galaxy S má jeden z těch nejkvalitnějších displejů, Galaxy 3 je na tom bohužel téměř přesně obráceně. Černá není až tak černá, což by mi ale zase tolik nevadilo. Největší zápor vidím v renderováí písma. Nevím jestli je to přímá souvislost s rozlišením, ale písmo se zdá lehce rozpité, což zapříčiní, že musím více ostřit a tak namáhat oči. Porovnával jsem s MDA Compact II, které má displej s podobně velkými pixely a písmo je o mnoho čitelnější, ač je mnohem menší. Je to dáno tím že v Galaxy 3 je písmo vyhlazeno což ne úplně dobře jde při tak velkých pixelech - vypnout vyhlazování bohužel nejspíš nejde. Dotyková vrstva je u obou telefonů velice citlivá, tedy bez problémů.

Tlačítka

Rozdílý hardawrových tlačítek jsou drobné, ale proč je tu nepopsat. Zapínací (a rozsvěcecí) tlačítko je u Galaxy S nastraně zatímco u Galaxy 3 nahoře. Zvyknout se dá na oboje, výhody a nevýhody má oboje nějaké. Ovládací tlačítka jsou u Galaxy S dotyková a u Galaxy 3 normální - opět se dá zvyknout na oboje a neviděl bych ani v jednom nějakou přednost. Kdesi v recenzi jsem se dočetl, že má Galaxy 3 pětisměrné tlačítko a zaradoval jsem se. Bohužel tomu tak není, stejně jako u Galaxy S je to jednoduché tlačítko.

Fotoaparát

Nebudu přímo srovnávat snímky, k tomu opět odkážu na nějakou recenzi. Spíše bych chtěl podotknout, že Galaxy S ostří od několika málo centimetrů a můžete si tapnutím vybrat, kam ostřit, Galaxy 3 nezvládá ani jedno, dokonce ji podezírám z toho, že ostřit neumí vůbec, což jsem se nikde v recenzích nedočetl.

Výkon

Nejdříve jsem změřil výkon pomocí aplikace Quadrand Standard. Galaxy S získalo 849 bodů a odpovídala tak v tabulce uvedené hodnotě u Galaxy S. Galaxy 3 dopadle dle očekávání hůře, když dostala 354 body. To samozřejmě nemusí vůbec nic vypovídat k běžné práci, takže opět trochu suběktivně k rychlosti. Galaxy S jsem měl v ruce o pár dní déle, můžu říct, že se seká jen velice výjmečně a ještě tehdy když toho po ní chcete hodně. Galaxy 3 jsem používal jen pár hodin, takže k větším problémům s rychlostí jsem se také nedostal, nicméně občas, především při náročnějších operacích, je rozdíl ve výkonů znát. Například při prohlížení větších fotografiích je u Galaxy 3 menší prodleva, u Galaxy S jsem to nepozoroval.

Klávesnice

Díky vštšímu displeji má Galaxy S větší klávesnici, což je při psaní navýšku celkem znát, nicméně i na Galaxy 3 se dá psát dobře bez nějakých větších problémů a překlepů. Zásadní rozdíl vidím ve dvou věcech: 1) Galaxy 3 nemá oproti Galaxy S na klávesách druhý znak pro dlouhé podržení klávesy. Je proto nudtné se vždy přepnout do jiného režimu klávesnice, pokud chcete napsat číslici, @, ? a jiné. Na Galaxy toto odpadá - stačí podržet příslušnou klávesu. 2) Na galaxy S jsem si dost oblíbil Swype - je rychlí, dost přesný a téměř vždy píše co má. Bohužel na Galaxy 3 není Swype v češtině, což znamená, že je nepoužitelný. Nevím zda by pomohla nějaká aktualizace, ale v mojí verzi je to bohužel takto.


Drobnosti

Všiml jsem si několika, předevvším pak softwarových, rozdílů, které asi nejsou nějak moc důležité, ale pro utvoření si obrazu se hodí. Galaxy 3 má 3 plochy, Galaxy S jich má 7. Pro Galaxy S je v Samsung Apps 10 aplikací, pro Galaxy 3 pouze dvě (u obou se to samozřejmě nejspíš změní). U Galaxy S lze změnit písmo (4 přednastavené - jen jedno klasické, ostatní spíše grafická) a lze stáhnout další písma. V Galaxy 3 tato možnost v menu chybí. Zvuk v Galaxy S (přehrávání MP3 nahas) se mi zdá o dost lepší, ale to asi není parametr pro výběr telefonu :-) Galaxy 3 nepodporuje aktivní pozadí.

Závěr

Ač se může zdát, že celé je to o kritice Galaxy 3, určitě z toho nemá vypadnout, že je tento telefon k ničemu. Bavíme se o telefonech z různých kategorií a především s dvojnásobnou cenou u Galaxy S. Za svou cenu je Galaxy 3 určitě povedený telefon, vyzdvihl bych u něj především rozměry a hmotnost, dále pak baterku, kterou jsem bohužel neměl možnost více otestovat, ale určitě vydrží déle než v Galaxy S. Osobně vidím jediný nedostatek Galaxy 3 v displeji, který mohl být o něco lepší. U Galaxy S je to pak pro mě jeho rozměr - být ve velikosti Samsungu Wave, tak je to z mého pohledu ideální telefon.

neděle 31. října 2010

CHMI - srážky a jiné

Program CHMI (od Český Hydrometeorologický Institut) zobrazuje družicová data ze stránek chmi.cz. Jak píše sám autor, program nemá nic společného s touto institucí, pouze zobrazuje data z jejich stránek.
V programu najdete aktuální srážky, blesky a srážky nad Evropou a další data z výše jmenovaných stránek.

Call Meter NG

Šikovný prográmek, který zobrazuje přenesená data, hovory, SMS - jednoduchý přehled. Určitě existuje spousta takových programů, tenhle jsem našel jako první a zamlouvá se mi. Pokud znáte nějaký hezčí, šikovnější nebo vychytanější, dejte vědět :-)

sobota 30. října 2010

Opera Mini

Stejně jako pro většinu ostatních platforem, má Opera prohlížeč i pro Android. Kdo zná tento prohlížeč odjinud (Java, WM), nic ho jistě nepřekvapí. Vše se chová a vypadá téměř stejně. Výhodou tohoto prohlížeče je především předzpracování stránek, které jsou komprimovány tak, aby byl datový přenos co nejnižší. Pokud máte tedy pomalé a nebo datově omezené připojení, jistě se bude hodit - minimálně jako alternativa k základnímu prohlížeči.
V Marketu stačí zadat Opera. Lze také stáhnout přímo ze stránek www.opera.com, kde se budete muset proklikat k vašemu zařízení.

Widget Svátky

Jednoduchý widtget zobrazující svátky na ploše. mimo to obsahuje seznam všech svátků abecedně a lze přímo přidat upozornění do kalendáře.
Na Marketu jednoduše po zadání "Svatky"

Oskárek

Jedna z prvních aplikací, po které jsem se začal shánět pří příchodu k Androidu. Aplikace existovala již v dobách černobílých telefonů v Javě a nyní je i pro Android.
A teď o co vlastně jde:  původně aplikace sloužila k jednoduchému posílání SMS přes internet z mobilu za pár haléřů. Tuto vlastnost si samozřejmě zachovala (pokud máte internet v mobilu, pak dokonce zdarma). Aplikace má ale mnohá vylepšení, jako posílání SMS přes t-zones pro regstrované uživatele a další.
S aplikací lze také posílat emaily.
Stahovat můžete na Marketu, stránky jsou zde: mobilecity.cz/java/oskarek/

Blog pro mě o aplikacích do Androidu

Blog slouží jako pamatovátko na aplikace do Androidu, které se můžou hodit. Pokud se budou hodit i někomu jinému, tím lépe.