sobota 12. března 2011

Dell Streak Mini - pár postřehů

Recenzí je na netu k tomuhle zařízení určitě dost, takže já tu popíšu jen postřehy, odlišnosti, vychytávky tohodle zařízení.

Display

Display je velmi kvalitní, netrpí viditelnou mřížkou jako třeba Galaxy S, je dostatečně kontrastní, prostě takovýhle displej bych si představoval u každého kvalitního zařízení i když věřím, že se najdou i lepší. Určitě bych se nebál rozlišení - žádný rastr se rozhodně nekoná! Co se týče velikosti, nemá cenu něco komentovat - je to prostě 5".

Baterie

Baterka je určitě velmi velkým překvapením. Ač není nijak nadprůměrná svou kapacitou (cca 1500mAh), tak svou výdrží rozhodně ano. Galaxy S jsem při používání obvykle nabíjel každý den, Dell Streak si vydrží s dobíjením jednou za dva až 3 dny - samozřejmě se spotřeba mění v závislosti na používání, ale myslím, že jsem používal obě zařízení stejně. Na výdrž může mít z části vliv Froyo ale na druhou stranu má Streak o 1" větší display.

Tablet nebo mobil?

Podle mě to s tabletem nemá téměř nic společného - prostě je to velký telefon, ale k tabletu to má daleko (jako tablet se dá označit Galaxy Tab, ale toto skutečně ne). Jediné, co by mohlo nasvědčovat tomu, že je to tablet je ovládání. HW klávesy výrobce totiž umístil a popsal tak, že se předpokládá ovládání na šířku, nikoliv na výšku - paradoxem je, že Galaxy Tab to má přesně naopak :-)

Ovládání

Jak už jsem zmínil, tlačítka jsou umístěna s předpokladem ovládání na šířku - to má za následek, že pokud držíte telefon na výšku, je zapínací tlačítko vpravo dole, což je naprosto nepohodlné, na ostatní se dá celkem rychle zvyknout. Jednu velkou výtku si ale zaslouží ještě kolébkové tlačítko hlasitosti. To totiž funguje s předpokladem, že se ovládá při držení telefonu na výšku (nahoru se hlasitost zvyšuje, dolů snižuje). Pokud se ale dá telefon na šířku, tlačítko funguje "divně" doleva se hlasitost zvyšuje a doprava snižuje - tato nelogičnost je u všech telefonů, tam se ale dá pochopit, protože jsou navrženy primárně pro ovládání na výšku, Dell Streak však nikoliv!
Co si ode mě ale zaslouží velkou chválu (nevím zda je to vlastnost jen Streaku, ale jinde jsem ji neviděl) - dokonalé ovládání klávesnice a menu. Běžně se klávesnice ukáže až tehdy, když kliknu na nějaké textové pole, Streak umí zobrazit klávesnici podržením tlačítka menu - občas se mi stalo, že jsem na textové pole musel kliknout vícekrát, aby mi vyjela, tady to dělat nemusím. Druhou výbornou vlastností je schování klávesnice tlačítkem zpět - to často používám při vyplňování více formulářových položek, pokud se chci přepnout na další. Jiní výrobci toto jaksi nepoužívají, což je velká chyba.
Podobně jako u jiných zařízení (ale ne u všech) lze zobrazit běžící programy podržením tlačítka domů (to je ale myslím funkce Froya).

Fotoaparát

Moc ho nepoužívám, ale myslím, že patří mezi ty kvalitnější, má autofokus s namáčknutím(!) tlačítka, což je určitě fajn vlastnost. Z toho vyplývá, že má pro fotoaparát vlastní tlačítko, bohužel tímto tlačítkem nejde fotoaparát aktivovat, což je škoda. Fotoaparát je vybaven bleskem, který ale nelze použít jako přisvětlovací dioda - nelze rozsvítit natrvalo ve fotoaparátu a ani programy k tomu určené to u Streaku neumějí - je možné, že je to zakázané, aby se diody nepoškodily.

Další věci

Výstup na sluchátka je z boku (na delší straně telefonu), což může být někdy na obtíž.
Konektor je specielní, nejde tedy použít k nabíjení nebo spojení s PC microUSB, což je určitě také velký zápor.
Paměťová karta nejde vyměnit za chodu - teoreticky by to možné bylo, pokud ale otevřete kryt nad baterií, telefon se vypne (a po zavření zase zapne).
Možnost běžného telefonování - pokud bych Streaka bral jako tablet, byla by výhoda, že s ním lze (např. oproti Galaxy Tab, kde by to možné také bylo) normálně telefonovat jako mobilem, bez handsfree.

Shrnutí

Klady:
* velký kvalitní display
* vychytané ovládání klávesnice
* nic se nezasekává, běží jak má
* výdrž baterie

Zápory:
* neuniverzální konektor
* velmi velký a těžký telefon
* ne uplně dobré ovládání HW tlačítky

Žádné komentáře:

Okomentovat